Friday, 6 September 2013

Sebab musabab Google.com akan DELETE blog kita!

Assalamualaikum
Kali ni sha ada nak share sikit, bukan pasal craft tapi kali ni pasal "Penggunaan backlink yang betul".
Selama ni sha tak tau pon pasal penggunaan yang betul, tapi lepas sha blogwalking ke blog comel nad, barula sha tau. Pastu sha singgah pulak ke blog asal yang share pasal backlink ni, AkuBahrain.

Alkisahnya, blog AkuBahrain kena DELETE oleh pihak GOOGLE.COM sendiri, semuanya gara-gara komen berbentuk URL. Haih gila kau blog kena delete. Setelah bermacam-macam idea dicurah, banyak khazanah negara kot dalam tuuu. huhu. Kalau sha menangis tak berlagu dah. So, untuk mengelakkan blog sha & blog kengkawan lain di kategorikan sebagai BLOG SPAM, sha nak kongsi sikit cara backlink yang betul. 

Ini adalah contoh backlink yang salah. Comment berbentuk URL yang mungkin Google.com akan detect sebagai SPAM!  #ni zaman sha tak tau nak baclink lagi. SORRY! ^^
-sumber-

Ini kodnya. Yang perlu anda masukkan cuma yang di highlightkan merah tuuu. URL blog & Nama untuk URL tuu. 
<a href="URL BLOG">Nama</a>

Hasilnya akan jadi macam ni:
-sumber-

Mudah-mudahan berguna la yee.

#untuk kemudahan penggunaan masa hadapan, so sha letakkan label sebagai "Penggunaan backlink yang betul". So bila-bila nak guna kalau terlupa kodnya, bole la refer kat bahagian labels ye.

57 comments:

  1. sayang kan kalo blog tersayang kita kena delete :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. sayangg sangatt. kalau kena delete nangis tak berlaguu~

      Delete
  2. Replies
    1. haah,, macam tu laa. sha pon baru tau. tu nak share dengan yang lain ni :)

      Delete
  3. sha... nak letak ruang kat ruang komen ke .. mama tak reti la sha, dah try buat... tak jadik.... mama try kat sini ek.. jap...

    Mama

    ReplyDelete
  4. ehh!! jadi laa... hihihihi.... mama letak di blog mama pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaaa, tu jadi. huhu. good job mama! happy belated birthday! :)

      Delete
  5. oooo..nice sharing
    gerunnye klo kene delete

    ReplyDelete
  6. nasib baik akak baca entry ni...
    thanks sha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome kak nita. sha pon terbaca kat blog nad. nasib baik la rajin ke sana. hikhik

      Delete
  7. Replies
    1. kaaannn. cuba bayangkan kalau kena DELETE~~

      Delete
  8. thanks kak. sye slalu bagi link mcm tu kt tempat komen org T_T takutnya klau blog kena delete...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pon sma duluu, lepas ni guna kod ni okay! :D

      Delete
  9. sayang kalau kena delete.. pernah juga terbaca entri di blog aku bahrain..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulaaa, sha pon baca kat blog nad & bahrain :)

      Delete
  10. alahai.. seb baik sha bagitau sbb kita xtau langsung pasal benda nih. thanks! :)

    ReplyDelete
  11. very informative article!! thx for sharing sha..

    ReplyDelete
  12. Replies
    1. no problem nenot, untuk kebaikan kita bersama :)

      Delete
  13. bermakna kita kena sembunyikan url tu kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah, kena sembunyikan. guna je kod yang kat atas tu. insyaALLAH menjadik :D

      Delete
  14. baru tau..Time azwa dulu,..azwa memang terdelete account google. Alih2 blog pun terdelete skali. Ni blog baru..sikit sangat entrynya,. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaaahh, cane bole terdelete. takpe, sha support azwa! hee. jangan sedeh2 :)

      Delete
  15. ohhh, ni ke sebab musababnyer...dulu pun blog pnh kna delete :(

    ReplyDelete
  16. rasanya bnda ni femes pertengahan thun ni, mmg utk elakkn spam..time 2 ramai jugak la blog yg kena del..lepas hntar email kt blogspot, bru dpt balik =)..ada byk cra nk elak..yg ni salah 1 la..nway nice sharing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulaaa, takot gak kalau-kalau kena kann. mencegah lebih baik daripada mengubati! kihkih ^^

      Delete
  17. yer ke..?? dulu bukan khabarnya "link biru" tu tak boleh letak ke dalam komen..? musykil2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh yeke. tak penah dengar pulak. kena siasat ni

      Delete
    2. sbb dulu (dlm 2 tahun lepas) pha is pernah letak link tu (<a href....) kat kotak komen blog sendiri. lepas tu blog problem, x bleh buka. jenuh cari cara, nk selamatkan blog tu.. nasib baik dah okay. masa tu, ada orang cakap, kalau letak link yg kaler biru (letak <a href...), blog akan anggap spam. tu apa yg saya terbaca 2 tahun dulu.. (igt smpai skrg sbb dah fobia)..

      tapi tak tahu la kot2 blog pha is tu ada problem sbb masalah lain. x sure jgak. tapi smpai skrg x brani nk letak link biru tu..

      sbb tu skrg pha is pening ni.. mana 1 betol..
      -sekadar perkongsian pengalamana-

      Delete
  18. ooo.. patut la pergi blog dia dah takde.. gitu rupanya.. okay, pasni, nak guna cara ni la.. right now!!

    Ice Princess

    ReplyDelete
  19. oww yeke takotnya, x sanggup nak kena delete. jap nak try kinah

    ReplyDelete
  20. mcm tu ye.. thanks dear.. huhu

    p/s : mcm kenal je contoh tu.. hehehe

    ReplyDelete
  21. salam..

    ow..mcm tu pla jadinye..xtau pla ya..huuu
    sedeyh nye lau kne delete..hbs smua..

    ReplyDelete
  22. nice sharing sha...takutnya kalau blog kena delete. lps ni tak taip link biasa guna.

    ReplyDelete
  23. oohhh...baru tahu sha..tq sharing!!

    mmg frust sgt la kalau blog kena delete..huhu..

    ReplyDelete
  24. owh.. baru tau ni.. tq info ni :)

    ReplyDelete
  25. Salam.

    Err..lana tahu yg kita tak digalakkan bubuh link blog/link entry bila tulis komen..sbb nanti akan didetect sbg spam..tpi kdg2 buat juga.

    Sebab ada yg mintk share link, kita nak share link dkt shoutbox, dia tak guna shoutbox, so share la dkt ruang komen entry dia..

    ReplyDelete
  26. eiiii takut nya :<
    thanks for sharing btw!!! x

    ReplyDelete

chirp-chirp!!